Denkhoeden (De Bono)

Een vraag of probleem kun je vanuit verschillende perspectieven bekijken om tot een goede oplossing te komen. De ‘denkhoeden’ van arts en psycholoog Edward de Bono kunnen hierbij behulpzaam zijn.

De Bono splitst een besluitvormingsproces in zes denkniveaus, voorgesteld door zes verschillende hoeden. Door telkens een andere hoed op te zetten word je uitgedaagd om het probleem van verschillende kanten te bekijken. De techniek kan helpen om een besluit over een bepaald dilemma te nemen.

Dit zijn de denkhoeden van De Bono:

  1. De witte denkhoed: Maagdelijk wit denken, in de vorm van feiten, cijfers en informatie.
  2. De rode denkhoed: Een 'rode waas' voor de ogen, in de vorm van emoties en gevoelsoordelen, alsmede vermoedens en ingevingen (intuïtie).
  3. De zwarte denkhoed: De 'Advocaat van de duivel' : negatieve beoordeling, die tot uitdrukking brengt waar om iets niet zal functioneren.
  4. De gele denkhoed: Zonneschijn, helderheid en optimisme: een positieve beoordeling, constructieve bijdragen, opsporen van kansen (opportunisme).
  5. De groene denkhoed: Vruchtbaarheid, creativiteit, zaden die ontkiemen en tot wasdom komen, beweging, provocatie.
  6. De blauwe denkhoed: Afstandelijkheid en controle: de dirigent van het denken, denken over denken.

Edward de Bono is een internationale autoriteit op het gebied van conceptueel denken. De techniek met de hoeden staat beschreven in zijn boek ‘De denkende hoofddeksels’ (ISBN-10: 9025401775, ca. € 22).

Meer informatie over de ‘denkhoeden van De Bono’ op internet:

www.leren.nl/cursus/management/besluiten-nemen/denkhoeden.html> Terug naar de Kennisbank MMV

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd