Donorstand op interactieve kaart

Vandaag wordt de donorstand van Nederland bekend gemaakt op een interactieve kaart. Doel: mensen bewust laten stilstaan bij hun keuzemogelijkheid om donor te worden. Ook een betere communicatie met naasten van mogelijke orgaandonoren kan de donorstand verhogen, zo blijkt uit onderzoek.

Ruim 5,5 miljoen mensen in Nederland hebben met Ja of Nee in het Donorregister vastgelegd of ze na hun dood wel of geen organen en weefsels willen doneren. Vandaag krijgt de landelijke campagne jaofnee.nl een extra impuls en wordt de Donorstand van Nederland bekendgemaakt. Op een interactieve kaart van Nederland kan iedereen zien hoeveel mensen per provincie, gemeente en woonplaats zich hebben geregistreerd als orgaandonor.

Eigen poster

Een campagne op radio, televisie en internet roept Nederlanders op om donor te worden. Ook mensen die donor zijn, kunnen helpen, bijvoorbeeld door op www.jaofnee.nl een persoonlijke ‘Zegt Ja’ logo, banner of poster te maken. Ook bedrijven en bijvoorbeeld artsenpraktijken kunnen dit doen.

Te laat

Al eerder sloot de KNMG zich aan bij de campagne. Veel mensen stellen een keuze over orgaandonatie bij overlijden uit, tot het te laat is. Nabestaanden die niet weten wat de overledene wilde, zullen toestemming sneller weigeren. Maak daarom je keuze helder voor nabestaanden, zegt de KNMG.

'Meer orgaandonoren door betere communicatie'

Betere communicatie met naasten van mogelijke orgaandonoren kan het aantal orgaandonaties verhogen. Dit blijkt uit onderzoek van Erasmus MC, iBMG en Nivel. Daarom is het van belang dat ziekenhuizen ervaren en gemotiveerde mensen inzetten in donatieprocedures. Onderzoekers van Erasmus MC, iBMG en Nivel rapporteerden dit aan de door het ministerie van VWS ingestelde werkgroep Orgaandonatie


Meer informatie over deze campagne is te vinden op www.jaofnee.nl. Hier kan men zich met het DigID ook direct online registreren in het Donorregister.

Zie ook:

Laatst gewijzigd: 22 juni 2011

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

U kunt ook reageren door een e-mail te sturen naar communicatie@fed.knmg.nl

Uw reactie mag maximaal 4000 tekens (incl. spaties) bevatten.

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd