U bent nu hier:

Wetsvoorstel tegen misbruik EPD moet concreter

Het wetsvoorstel tegen misbruik van het EPD stelt de strafrechter in staat om artsen uit hun beroep te ontzetten bij misbruik van het EPD. De wetgever moet concretiseren wanneer sprake is van misbruik. Anders bestaat het risico dat zorgverleners het EPD zeer terughoudend zullen raadplegen.

Dit commentaar heeft de KNMG gisteren gestuurd aan de Vaste Kamercommissie voor VWS. De KNMG reageert hiermee op een nieuw wetsvoorstel dat sancties bij misbruik van patiëntgegevens uitbreidt.

Uit beroep ontzet

Het wetsvoorstel geeft de strafrechter de mogelijkheid om artsen en andere beroepsbeoefenaren uit hun beroep te ontzetten als zij elektronische en papieren dossiers oneigenlijk gebruiken. In de reactie vraagt de KNMG om verduidelijking van de term 'oneigenlijk gebruik'.

Duidelijkheid

Het tegengaan van misbruik van EPD-gegevens is bijzonder belangrijk, maar dit moet wel op een duidelijke wijze zijn geregeld. Mag bijvoorbeeld een arts een collega laten meekijken voor advies? Kan een zorgverlener altijd zeker weten (ook bij spoed) dat een patiënt toestemming heeft gegeven?

Voorkomen moet worden dat door onduidelijkheid over de reikwijdte van het begrip ‘misbruik’ artsen uit angst voor een zeer zware sanctie erg terughoudend worden met het raadplegen van gegevens in een EPD. Dan werkt het wetsvoorstel contraproductief. 

Zie ook:

Laatst gewijzigd: 1 augustus 2011

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

U kunt ook reageren door een e-mail te sturen naar communicatie@fed.knmg.nl

Uw reactie mag maximaal 4000 tekens (incl. spaties) bevatten.

Column

    Twee vliegen

    Twee vliegen "Terwijl ik luister naar harmonisch getokkel op zijn gitaar, vertelt Michael Kaufmann gedecideerd maar bescheiden op zijn veranda in een schattig dorpje in Northumberland over Physician Health. Hij runt al ruim 20 jaar één van de meest succesvolle en actieve programma's in de wereld om dokters fit in het zadel te houden. De slagvaardigheid, durf en relatieve vriendelijkheid van hun programma’s spreekt mij al jaren aan en is een lichtend voorbeeld voor me." Column van Hans Rode. »»


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd