U bent nu hier:

KNMG: laat waarschuwingen buiten BIG-register

- Persbericht -

De KNMG is zeer gekant tegen de gedachte dat waarschuwingen met naam en toenaam van de arts bekend zouden moeten worden gemaakt.

Waarschuwingen en berispingen van een tuchtrechter aan het adres van artsen zouden via het BIG-register openbaar moeten worden gemaakt, zo stelt VARA-ombudsman Pieter Hilhorst in de uitzending van vrijdag 8 oktober. KNMG-voorzitter Arie Kruseman neemt hiertegen in de uitzending duidelijk stelling met de boodschap dat een gewaarschuwd arts een goede arts is en blijft. Een dergelijke publicatie zou dus geen toegevoegde waarde hebben voor patiënten. Als de bevoegdheid om het beroep uit te oefenen zélf in het geding zou zijn, zou de onafhankelijke tuchtrechter immers de zwaardere maatregel van tijdelijke schorsing, beperking van de beroepsuitoefening of schrappen uit het register hebben opgelegd. Dergelijke maatregelen zijn terug te vinden in het BIG-register.

Kruseman: ‘Met de uitspraak van de tuchtrechter moet natuurlijk wel wat gebeuren. Ten eerste zal de arts zelf lering trekken uit de maatregel. Het is voor artsen zeer ingrijpend om een waarschuwing te krijgen, zij denken: “Dit nooit meer”. Als de arts werkzaam is in een instelling, weet verder de Raad van Bestuur van de uitspraak. Ook de Inspectie kijkt wat met de uitspraak is gebeurd tijdens zijn onafhankelijke kwaliteitsbeoordeling van de praktijk of instelling. En dat is ook precies het doel van de waarschuwing.’

In een persbericht van de VARA staat vermeld dat een meerderheid van de Tweede Kamer het voorstel van het VARA-programma 'De Ombudsman' om deze tuchtmaatregelen openbaar te maken zou steunen en binnenkort een amendement indient voor deze wetswijziging. De KNMG zal dit op de voet volgen en van commentaar voorzien.

Zie ook:

Laatst gewijzigd: 2 november 2011

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

U kunt ook reageren door een e-mail te sturen naar communicatie@fed.knmg.nl

Uw reactie mag maximaal 4000 tekens (incl. spaties) bevatten.

Column

    Déjà vu: de Eerste Kamer en het epd

    Déjà vu: de Eerste Kamer en het epd Op 13 april nam ik namens de KNMG deel aan een bijeenkomst op het Binnenhof over het wetsvoorstel voor elektronische uitwisseling van patiëntgegevens. Diverse genodigden uitten in 2011 ook al kritiek op het LSP, waardoor deze bijeenkomst voor mij een déjà vu was die veel weg had van ‘EPD-bashing’. Column van Sjaak Nouwt, adviseur gezondheidsrecht KNMG. »»


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd