KNMG ernstig bezorgd over lot van gevangen hulpverleners Bahrein

In een brief aan Bahreinse koning en ministers heeft de KNMG haar diepe bezorgdheid geuit over de situatie van twintig artsen en verpleegkundigen die vorig jaar zijn gearresteerd in Bahrein. De artsenfederatie dringt aan op een onafhankelijk onderzoek naar de vermeende martelingen. In een brief aan minister Rosenthal heeft de KNMG ook aan de Nederlandse regering gevraagd haar invloed aan te wenden.

De collega-hulpverleners in Bahrein werden in februari 2011 gearresteerd, toen zij in het Salmaniya Ziekenhuis in Bahrein slachtoffers wilden behandelen, die gewond waren geraakt bij protesten tegen de regering. In september 2011 werden zij veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 5 tot 15 jaar.

De overheid beschuldigt hen van ‘illegaal wapenbezit’, ‘het bezetten van een publiek ziekenhuis’ en ‘poging tot het omverwerpen van het regime’. De openbaar aanklager heeft deze beschuldigingen herhaald bij de behandeling van  het hoger beroep van de artsen en verpleegkundigen tegen hun veroordeling. Waarnemers van Amnesty International geven aan dat er tijdens het proces geen enkel bewijs voor deze beschuldigingen is aangevoerd. De vrees is dat deze collegae ook in hoger beroep weer tot langdurige gevangenisstraffen worden veroordeeld. Veel hulpverleners zeggen tijdens hun detentie te zijn gemarteld.

Oproep

De uitspraak in het hoger beroep wordt verwacht op 14 juni aanstaande. Amnesty International en de World Medical Association roepen collega hulpverleners en anderen wereldwijd op om, in de aanloop naar de uitspraak, bij de Bahreinse autoriteiten erop aan te dringen de mensenrechten van deze hulpverleners te respecteren. Bij veroordeling zullen ze worden beschouwd als gewetensgevangenen

Wat kunt u doen?

Schrijf de Bahreinse autoriteiten zelf een brief aan de hand van de voorbeeldbrief. Voor adressering zie de informatie van Amnesty International. Of onderteken de petitie voor vrijlating van de Bahreinse gewetensgevangen.

Meer informatie

Zie ook:

Gerelateerde berichten

Datum   Titel
04-10-2011   Twintig hulpverleners veroordeeld in Bahrein
27-04-2011   Bezorgdheid over lot artsen in Bahrein

Laatst gewijzigd: 22 november 2012

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

U kunt ook reageren door een e-mail te sturen naar communicatie@fed.knmg.nl

Uw reactie mag maximaal 4000 tekens (incl. spaties) bevatten.

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd