U bent nu hier:

KNMG blijft kritisch over Levenseindekliniek

Artsenfederatie KNMG is nog steeds zeer kritisch over de Levenseindekliniek. Voorzitter van de KNMG Arie Nieuwenhuijzen Kruseman constateerde gisteren bij Nieuwsuur, in reactie op de eerste gegevens van de Levenseindekliniek,  dat een zeer groot aantal verzoeken door de kliniek is afgewezen.

De Levenseindekliniek meldde gisteren dat zij de eerste drie maanden 200 aanmeldingen had gekregen en dat driemaal euthanasie is uitgevoerd. Kruseman gaf in de uitzending van Nieuwsuur aan dat de redenen van de aanvragen niet bekend zijn en dat ook de Levenseindekliniek kennelijk heel erg vaak verzoeken moet afwijzen. Dat strookt niet met de claim van de Levenseindekliniek dat ze heel veel mensen kan helpen, die door hun eigen huisarts 'ten onrechte' niet worden geholpen. Blijkbaar gaat het dus om veel andere problemen, waarbij euthanasie geen reële optie is.

Er zijn patiënten die niet bij hun eigen arts terecht kunnen met hun euthanasieverzoek. Dat is een probleem. Artsenfederatie KNMG is echter huiverig om dit probleem op te lossen via mobiele teams die euthanasie uitvoeren. Artsen moeten euthanasie niet gescheiden van andere zorgvragen beoordelen. Voor een zorgvuldige beoordeling en het uitvoeren van euthanasie is inzicht in alle problemen en hulpvragen van de patiënt essentieel. De wijze waarop artsen in Drenthe een systeem hebben opgezet waarbij ze naar elkaar kunnen verwijzen laat zien dat de beroepsgroep serieus wil omgaan met dit probleem.

Zie ook:

Gerelateerde berichten

Datum   Titel
22-10-2012 Goede zorg en de levenseindekliniek
14-03-2012 Wat moet een arts doen als zijn patiënt een euthanasieverzoek voorlegt aan de levenseindekliniek?
06-02-2012 KNMG huiverig voor levenseindekliniek
01-12-2011 KNMG blij met steun minister Schippers in debat euthanasie
29-11-2011 KNMG-standpunt euthanasie onderwerp van overleg in Tweede Kamer
16-11-2011 Reactie op plannen NVVE ambulante teams euthanasie
19-01-2011 KNMG vindt levenseindekliniek onwenselijk
10-08-2010 In levenseindekliniek gelden zelfde regels

Laatst gewijzigd: 26 september 2012

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

U kunt ook reageren door een e-mail te sturen naar communicatie@fed.knmg.nl

Uw reactie mag maximaal 4000 tekens (incl. spaties) bevatten.

Actuele overheidspublicaties en rechtspraak

Wilt u een overzicht van recente overheidspublicaties die voor artsen relevant zijn? Of een selectie van interessante rechtspraak voor artsen? De KNMG-juristen maken wekelijks voor u een selectie. Zo bent u snel op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en uitspraken.

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd