U bent nu hier:

Nog steeds veel behoefte aan extra scholing levenseindezorg

Verpleegkundigen en verzorgenden hebben behoefte aan kennis rond het overlijden in andere culturen (45 procent) en wet- en regelgeving rondom euthanasie en zelfdoding (40 procent).

Dat blijkt uit onderzoek dat vandaag is gepubliceerd door NIVEL en EMGO+. De KNMG en V&VN wijzen daarbij op de mogelijkheden van SCEN verpleegkundigen & verzorgenden.  

Steunpunt

Voor vragen over euthanasie of andere beslissingen rond het levenseinde hebben de KNMG en V&VN in 2010 een steunpunt Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland (SCEN) verpleegkundigen & verzorgenden opgericht. Alle verpleegkundigen en verzorgenden kunnen een SCEN verpleegkundige of verzorgende bellen. De SCEN-verpleegkundige of verzorgende is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 16.00 uur via 020 - 592 33 48. Meer informatie is hier te vinden.

Richtlijnen

Uit het onderzoek van NIVEL en EMGO+ blijkt verder dat in de meeste instellingen wel richtlijnen bestaan: 81 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden geeft aan dat er binnen de instelling richtlijnen, protocollen en checklists zijn voor zorg rond het levenseinde. Wel is er nog behoefte (28 procent) aan richtlijnen voor palliatieve sedatie en hoe te handelen bij euthanasieverzoeken.

Meer informatie

Zie ook:

Laatst gewijzigd: 20 april 2012

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

U kunt ook reageren door een e-mail te sturen naar communicatie@fed.knmg.nl

Uw reactie mag maximaal 4000 tekens (incl. spaties) bevatten.

Actuele overheidspublicaties en rechtspraak

Wilt u een overzicht van recente overheidspublicaties die voor artsen relevant zijn? Of een selectie van interessante rechtspraak voor artsen? De KNMG-juristen maken wekelijks voor u een selectie. Zo bent u snel op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en uitspraken.

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd