U bent nu hier:
Wat voor arts wil jij zijn?Twitteren over de carrièrebeurs?
Gebruik #cbknmg 
 
Share |

Sfeerverslag

KNMG Carrièrebeurs 2012

Oriënteren, kiezen en kansen pakken

Een bomvolle beursvloer, enthousiaste exposanten van opleidingen en organisaties en inspirerende workshops en sprekers. Bijna duizend studenten kwamen naar de tweede editie van de KNMG Carrièrebeurs op 31 maart in het Utrechtse Beatrixgebouw. ‘Ik wil mijn vooruitzicht op een opleidingsplaats maximaliseren.’

Tekst: Naomi Querido

Op het tafelblad liggen verschillende soorten hechtdraad, hechtnaalden en naaldvoerders. In het midden ligt een huidkleurig ‘oefenstuk’, voorzien van een nepwond. Eromheen zitten drie studenten die kijken hoe student Joost zijn eerste onzekere hechting zet. “Nu ik op de spoedeisende hulp ga werken, vind ik het wel handig dat ik mijn hechttechniek hier kan opfrissen”, vertelt de 22-jarige geneeskundestudent terwijl hij zich weer over zijn wondsluiting buigt. “In de presentatie van deze workshop Hechten zijn de algemene principes uitgelegd en die probeer ik nu meteen uit. Leuk om iets te leren terwijl ik niet stil hoef te zitten.”

OK-mutsen en kleurige klompen

Stil zitten: het kan wel, op de witte zitkussens of aan een van de tafeltjes aan het gezellige plein, maar er is simpelweg zoveel te zien, horen en vooral te beleven op de beursvloer van de KNMG Carrièrebeurs, dat je daar helemaal geen tijd voor hebt. Er staan alleen al meer dan zestig stands op de beursvloer van organisaties en opleidingen. Overal waar je kijkt voeren studenten gesprekken met enthousiaste vertegenwoordigers, die soms zelfs compleet in tenue zijn gekleed, zoals bij de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie. De blauwe OK-pakken, mutsjes en kleurige klompen schetsen meteen een beeld wat de arts in spe te wachten staat. Ook de voorlichters van Defensie trekken even verderop de nodige aandacht in hun landmacht- en marine-tenues.

Van kindergeneeskunde tot klinische geriatrie en van urologie tot neurologie, vrijwel elk specialisme is aanwezig. Bij sportgeneeskunde staat Michiel Hulleman (30) te wachten tot een van de mensen op de stand tijd voor hem heeft. “Ik heb mijn eerste jaar coschappen erop zitten en het gaat voor mij tussen cardiologie en sportgeneeskunde. Hier kom ik om te horen hoe beide opleidingen eruit zien, hoeveel plaatsen er zijn om naar te solliciteren en wat ikkan doen om meer kans te maken. En ik ga zo bij het grote podium luisteren naar Gekie Meins, de clubarts van FC Twente. Ik ben benieuwd naar hoe haar dagelijks werk eruit ziet.”

Van huid- tot huisarts

Maar ook voor wie nog helemaal niet weet welk beroep het beste bij hem of haar past, biedt de Carrièrebeurs handvatten. “Er zijn zoveel beroepen die me aanspreken”, vertelt vierdejaars Anda Adolphs (22). “Kindergeneeskunde of KNO? Huidarts of toch huisarts? Maar net heb ik een prettig gesprek gehad op de stand van de stichting Mastering Medicine, die me kan helpen bij het maken van mijn keuze. Ik wist niet eens dat zulke organisaties bestonden en dat is voor mij echt een uitkomst, net als het KNMG Loopbaanbureau. Tot nu toe kwam ik niet verder dan afstrepen wat ik niet wil worden”, lacht ze.

Studiegenoot Rob Noorlag (24) weet juist heel goed wat hij wil worden ‘als ik later groot ben’. “Ik heb een keuzestage kaakchirurgie gevolgd. Dat vak is het helemaal voor mij, maar het is niet gemakkelijk om in opleiding te komen.” De beurs benut de zesdejaars geneeskundestudent dan ook vooral om zich kansen op een opleidingsplaats te maximaliseren. “Ik heb me aangemeld voor de workshops Hoe presenteer je onderzoek en Solliciteren naar een opleidingsplaats. Extra informatie, weten hoe je je moet voorbereiden en praktische tips: alles wat ik vandaag hoor en zie, is meegenomen!”


Over KNMG Carrièrebeurs

De KNMG Carrièrebeurs is een tweejaarlijkse beurs voor studenten geneeskunde en basisartsen die voor de keuze staan van een medische vervolgopleiding.

De volgende KNMG Carrièrebeurs is op zaterdag 31 maart 2012 in het Beatrixgebouw in Utrecht (naast het centraal station).

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd